Za veći izvoz u Rusiju

Bez autora
Aug 10 2011

Crnogorsko voće i povrće, konditori, me­sne prerađevine, zatim pivo, vino, kao i proizvodi drvne in­dustrije, građevinarstva i dru­gi trebalo bi od iduće godine da se izvoze u Rusku Federa­ciju bez carina. U Ministar­stvu ekonomije očekuju da će pregovori o liberalizaciji trži­šta, koje naša zemlja vodi sa Rusijom, biti završeni do kraja ove godine. Po trenutno važe­ćem Sporazumu sa Ruskom Fe­deracijom uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Rusije u Crnu Goru je bio liberalizovan, dok to nije važilo za izvoz naših proizvoda u tu zemlju. Ovakav režim trgovine važi još od 2001. godine, na osnovu spo­razuma koji je potpisala bivša SRJ, Kako je u međuvremenu formirana Carinska unija izm­đu Ruske Federacije i Bjelorusije i Kazahstana, započeti su pregovori sa svim njenim člani­cama. Predmet pregovora je do­datna liberalizacija tržišta i pra­vila porijekla. Do sa­da je postignut visok nivo usaglašenosti dokumenata, pa je realno očekivati da se pregovori završe krajem ove godine.

Za veći izvoz u RusijuCrnogorsko voće i povrće, konditori, me­sne prerađevine, zatim pivo, vino, kao i proizvodi drvne in­dustrije, građevinarstva i dru­gi trebalo bi od iduće godine da se izvoze u Rusku Federa­ciju bez carina.

U Ministar­stvu ekonomije očekuju da će pregovori o liberalizaciji trži­šta, koje naša zemlja vodi sa Rusijom, biti završeni do kraja ove godine.

Pomoćnik ministra ekonomije Goran Sćepanović objašnjava za Pobjedu da je po trenutno važe­ćem Sporazumu sa Ruskom Fe­deracijom uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Rusije u Crnu Goru bio liberalizovan, dok to nije važilo za izvoz naših proizvoda u tu zemlju.

- Ovakav režim trgovine važi još od 2001. godine, na osnovu spo­razuma koji je potpisala bivša SRJ, Kako je u međuvremenu formirana Carinska unija izm­đu Ruske Federacije i Bjelorusije i Kazahstana, započeli smo pregovore sa svim njenim člani­cama. Predmet pregovora je do­datna liberalizacija tržišta i pra­vila porijekla - kaže Šćepanović. Prema njegovim riječima, do sa­da je postignut visok nivo usaglašenosti dokumenata, pa je realno očekivati da se pregovori završe krajem ove godine.

- Dogovoreno je da se.primjenjuju jedinstvena pravila porije­kla, kao i Lista izuzeća iz režima slobodne trgovine, čime bi se umnogome pojednostavila proceduralna pitanja - kaže Šćepa­nović.

On ističe da će potpisivanje sporazuma omogućiti razvoj i unapređenje trgovinske i eko­nomske saradnje sa svim ze­mljama Carinske unije, odno­sno povećati obim robne razmjene i poboljšati struktura izvoza i uvoza.

Prema podacima MONSTAT-a, tokom 2009., 2010. i 2011. godine, gotovo da nije bilo robne razmjene sa Bjelorusijom i Kazahstanom. Na rusko tržište iz Crne Gore je, tokom 2009. godine, izvezeno pro­izvoda u vrijednosti više od 1,5 miliona eura, u 2010. godini oko 1,7 miliona eura. Za prvih šest mjeseci ove godine izvezeni su proizvodi u vrijednosti od skoro 950 hiljada eura. Najviše se izvozio alkohol, piće, voće, proizvodi od kamena, zatim drvo i drvne prerađevine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik